استطاعت در صورت تزاحم نیاز به ازدواج و حج
استطاعت در صورت تزاحم نیاز به ازدواج و حج
تزاحم حج و ازدواج
57- در صورت نياز به ازدواج[1] و نياز به پول براى آن، در صورتى استطاعت حاصل مى شود كه علاوه بر مخارج حج، مخارج ازدواج نيز موجود باشد.[2]
[1] ( 5). آية اللَّه خامنه اى: كس كه نياز به ازدواج دارد و ترك ازدواج موجب مشقّت يا حرج او شود، و بتواندازدواج كند، زمانى مستطيع مىشود كه علاوه بر مخارج حج هزينه هاى ازدواج را نيز داشته باشد.
آية اللَّه فاضل: به طورى كه ترك ازدواج موجب مشقت يا ضرر باشد.
آية اللَّه نورى: به طورى كه اگر متأهّل نشود به زحمت مىافتد يا به حرام افتد در صورتى …
[2] ( 6). آية اللَّه بهجت: اگر در ترك نكاح مشقت غير قابل تحمّل به حسب عادت بود يا خوف مرض يا خوف وقوع در حرام بود، اظهر جواز صرف در نكاح است و همچنين اگر قبل از رسيدن وقت سير كاروان حج، صرف در نكاح كند، اما بعد از رسيدن وقت سير نمى تواند صرف در نكاح نمايد، به نحوىكه متمكّن از حج در آن سال نمى شود نه در صورت تمكّن از جمع بين آن دو.( كتاب حج، ص 12).
آيات عظام تبريزى، خويى، سيستانى: در صورتى كه صرف آن پول در راه حج سبب ناراحتى و مشقت در زندگى وى شود، حج بر او واجب نمىشود، و چنانچه سبب ناراحتى نشود واجب مىشود. آية اللَّه خويى اضافه فرمودند: بلى اگر بنابر صرف نكردن آن مال در نياز خود داشت حج بر او واجب است.( تعليقه عروه، ج 2، ص 234).
آيةاللَّه صافى، آيةاللَّه گلپايگانى: اگر ترك تزويج مستلزم حرج باشد به نحوى كه عرفاًبگويند مستطيع نيست واجب نمىشود و الّا حج بر او واجب و مقدّم است.( مناسك عربى، ص 18، مسأله 32).
آية اللَّه مكارم: منظور از نياز اين نيست كه به خاطر ترك آن به عسر و حرج بيفتد بلكه همين اندازه كه ازدواج از شؤون زندگى او باشد كافى است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
ویژه نامه احکام جامع سایت هدانا