ارتباط غیر معصوم با عالم غیب و فرشتگان

ارتباط غیر معصوم با عالم غیب و فرشتگان
سوال: آیا غیر معصوم و عارفان می توانند با عالم غیب ارتباط داشته باشند؟
پاسخ حجت الاسلام مهدی طاها
اصل این ارتباط برای غیر معصوم نیز اجمالا قابل اثبات است اما این به این معنا نیست که هر کسی ادعای ارتباط با غیب داشت حتما ارتباط با ملکوت عالم داشته باشد. اکثرا بر اثر ریاضت های غیر شرعی با اجنه و شیاطین ارتباط می گیرند و ادعای تصوف و عرفان کاذب می کنند.
منتها اصل ارتباط اولیاء الهی در روایات اثبات شده است برای مثال روایاتی که در شان اصحاب ائمه هدی مطرح شده است نشان می دهد که این امر متحقق بوده و هست و دلیلی است بر نبوت انبایی که در عرفان نظری مطرح است.
برای مثال در وصف مقامات حضرت سلام اینچنین آمده است.
1- جابربن عبدالله انصارى مىگويد: رسول خدا(ص) فرمود: لكل امة محدث، ومحدث هذه الامة سلمان…
براى هر امتى محدثى هست و محدث امت مسلمان، سلمان فارسى مىباشد،سؤال شد: محدث چه كسى است؟
رسول خدا(ص) فرمود: محدث كسى است كه آنچه را مردم به آن نياز دارند، ازعالم غيب به آنان اطلاع مىدهد.
سؤال شد: ايناطلاع يافتن چگونه صورت مىگيرد، اى رسولخدا(ص)!
رسول خدا(ص) فرمود: محدث از علم و دانش من فرا مىگيرد و در قلب خودانباشته مىسازد، و به بسيارى از مسايلى كه واقع مىشود آگاه مىگردد .
2-عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: كَانَ وَ اللَّهِ عَلِيٌّ ع مُحَدَّثاً وَ كَانَ سَلْمَانُ مُحَدَّثاً قُلْتُ اشْرَحْ لِي قَالَ يَبْعَثُ اللَّهُ إِلَيْهِ مَلَكاً يَنْقُرُ فِي أُذُنَيْهِ يَقُولُ كَيْتَ وَ كَيْتَ
(بحار الأنوار (ط – بيروت)، ج22، ص: 350) .
ابوبصير، روايت مىكند:
على(ع) و سلمان محدث بودند، سؤال كردم: نشانه محدث چيست؟
امام صادق(ع) فرمود: فرشته اى مى آيد و در قلب او مىدمد كه موضوع چنين وچنان است.
3- در حديث ديگرى آمده: سلمان محدث بود. از امام صادق(ع) سؤال شد: چه كسى به سلمان الهام و حديث مىكرد؟
آن حضرت فرمود: رسولالله(ص) و اميرالمؤمنين(ع) و انما صار محدثا دونغيره مما كان يحدثانه، لانهما كان يحدثانه بما لا يحتمله غيره من مخزون علم اللهو مكنونه (32) .
رسول خدا(ص) و اميرالمؤمنين(ع) به سلمان الهام حديث مىكردند، و غير ازسلمان كسى محدث نبود، زيرا آنان فقط به سلمان حديث مىآموختند و كسى غير ازاو توانايى درك علم خداوند و اسرار الهى را نداشت.
4- «حماد مروزى» از امام صادق(ع) روايت مىكند: كه آن حضرت درباره نحوه«محدث بودن سلمان» فرمود: انه كان محدثا عن امامه لاعن ربه، لانه لا يحدث عنالله عزوجل الا الحجة (33) .
سلمان، از امام خود حديث دريافت مىداشت، نه از خداوند، زيرا غير از «حجت»از خداوند، حديث دريافت نمىدارد.
جناب سید بن طاووس که از عالمان جلیل قدر است و کسی در عظمت او شک و شبهه ای ندارد از گفتگو با خدای متعال در مکاشفات خویش سخن می گویند و اینچنین می فرماید:
«و لقد وجدت من السعادة و الإقبال بهدايته جل جلاله و ما عرفني من ملاطفته و مكاشفته و لذة مشافهته المنزهة عن كل ما لا يليق بكمال ربوبيته ما لا أقدر على وصفه بمقال. أ لا ترى أن كل ملك و سلطان إذا بالغ مع مملوكه في الإحسان أدخله حضرة وجوده و شرفه تارة في الإذن له في الخطاب و تارة بالجواب. » فلاح السائل و نجاح المسائل، ص: 6
سعادتمنديها و اقبال و توجّهى كه به واسطه هدايت خداوند- جلّ جلاله- يافته ام، و الطاف و مكاشفات و لذّت سخن گفتن با او- تكليمى كه شايسته كمال ربوبيّت اوست- كه خود مرا بهره مند ساخته به حدّى است كه با گفتار نمىتوانم آن را توصيف كنم.
آيا نمىبينى هنگامى كه پادشاه و فرمانروايى بخواهد به بنده خود نيكى بسيار نمايد، او را در محضر خويش راه داده، و با بذل خلعت جود، وى را مشرّف گردانيده، و با او سخن گفته و به او اجازه گفتگو در پيشگاهش را مى دهد.
__________________________________________________
(1) يعنى ايمنى بخش از خطرات نفس و هوا و هوس و شيطانهاى انسى و جنّى، و بطور كلّى هر آنچه كه انسان را از خدا غافل نموده و به خود مشغول مىسازد.
ادب حضور (ترجمه فلاح السائل)، ص: 42