معنای واژه «غَیْب» چیست؟

منظور از واژه «غَيْب»
پرسش : معنای واژه «غَیْب» چیست؟
پاسخ اجمالی
«غَيْب» در اصل به معناى شك است؛ و به هر چيزى كه از انسان پنهان باشد نيز اطلاق مى شود. راغب مى گويد: «غيب» چيزى است كه از دايره حس بيرون است و از دسترس عقل ابتدايى نيز خارج مى باشد و به وسيله اخبار انبياء شناخته مى شود.
پاسخ تفصیلی
واژه «غَیْب» در چند آیه قرآن بکار رفته، از جمله در آیه188 سوره اعرافمی خوانیم:
«قُل لَّا امْلِکُ لِنَفْسِى نَفْعاً وَلا ضَرّاً الّا ماشآءَ اللَّهُ وَلَوْ کُنتُ اعْلَمُ الْغَیْبَ لَا اسْتَکْثَرتُ مِنَ الْخَیْرِ وَما مَسَّنِىَ السُّوءُ» ؛
(بگو من مالک سود و زیان خویش نیستم، مگر آنچه را خدابخواهد [و از غیب و اسرار نهان نیز با خبرنیستم مگر آنچه را خدابخواهد] و اگر از غیب با خبربودم، منافع فراوانى براى خود فراهم مى ساختیم و هیچ بدى [و زیانى] به من نمى رسید).
این واژه به طورى که ابن منظور در لسان العرب آورده در اصلبه معناى شک است و به هر چیزى که از انسان پنهان باشد نیز اطلاق مى شود ـ شاید به خاطر این که اشیاى پنهان بیشتر مورد شک واقع مى شوند ـ راغب در تفسیر«یُومنون بالغیب»(1) مى گوید: «غیب» چیزى است که از دایره حس بیرون است، و از دسترس عقل ابتدایى نیز خارج مى باشد، و به وسیله اخبار انبیاء شناخته مى شود.(2)
پی نوشت:
(1). سوره بقره، آیه 3.(2). گرد آوری از کتاب: پیام قرآن، ناصر، مکارم شیرازی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386 ش، چاپ: نهم، ج 1، ص 111.