استبراء چيست

استبراء چيست
فهرست این نوشتار:

مسأله ۸۳. استبراء از ادرار، عمل مستحبّی است كه مردان برای اینكه مجرای ادرار كاملاً از ادرار تخلیه گردد بعد از بیرون آمدن ادرار انجام میدهند و این عمل به گونههایی انجام میشود. یكی از آن روشها این است كه فرد بعد از قطع شدن ادرار، اگر مخرج مدفوع نجس شده، اوّل آن را تطهیر كند بعد سه دفعه با انگشت میانه دست چپ، از مخرج مدفوع تا بیخ آلت بكشد و بعد انگشت شست را روی آلت و انگشت پهلوی شست را زیر آن بگذارد و سه مرتبه تا ختنهگاه بكشد و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهد تا باقیمانده قطرات ادرار خارج شود؛ امّا استبراء از منی آن است كه بعد از خروج منی، ادرار كنند تا ذرّات باقیمانده منی خارج شود.
مسأله ۸۴. رطوبتهایی كه از انسان از مخرج ادرار خارج میشود – غیر از ادرار و منی – سه نوع است:
اول: آبی كه گاه با تحریک شهوت از مرد خارج میشود و به آن «مَذْی» میگویند.
دوم:آبی كه گاه بعد از منی بیرون میآید و به آن «وَذْی» گفته میشود.
سوم:آبی كه گاه بعد از ادرار بیرون میآید و به آن «وَدْی» میگویند.
همه این آبها درصورتی كه بعد از خروج از مجرا، آلوده به ادرار و منی نباشد، پاک است.
فایده استبراء از ادرار این است كه چنانچه انسان بعد از ادرار کردن، استبراء كند و بعد، آب مشكوكی از او خارج شود و شک كند كه ادرار است یا یكی از این سه آب، آن آب مشکوک، پاک است و وضو و غسل را هم باطل نمیكند. امّا اگر استبراء نكرده باید دوباره وضو بگیرد و محلّ را بشوید.
همچنین فایده استبراء از منی این است كه اگر رطوبت مشكوكی از او خارج شود و نداند منی است یا یكی از آبهای پاک، آن فرد حکم جنب را ندارد و اگر استبراء نكند و رطوبت مشكوكی از او خارج شود و احتمال دهد منی باشد حکم جنب را دارد.
مسأله ۸۵. اگر مردی شک كند كه استبراء از ادرار كرده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید كه نداند پاک است یا نه، نجس میباشد و چنانچه وضو گرفته باشد، باطل میشود ولی اگر شک كند استبرایی كه كرده درست بوده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید كه نداند پاک است یا نه، پاک میباشد و وضو را هم باطل نمیكند.
مسأله ۸۶. كسی كه استبراء از ادرار نكرده یا شک دارد كه استبراء كرده یا نه، اگر به علّت آن كه مدّتی از ادرار كردن او گذشته، اطمینان كند که ادراری در مجرا نمانده است و رطوبتی ببیند و شک كند پاک است یا نه، آن رطوبت پاک میباشد و وضو را هم باطل نمیكند.
مسأله ۸۷. اگر انسان بعد از ادرار استبراء كند و وضو بگیرد، چنانچه بعد از وضو رطوبتی ببیند كه بداند یا ادرار است یا منی، واجب است برای نماز و سایرکارهایی که وضو لازم دارد احتیاطاً غسل كند و وضو هم بگیرد ولی اگر وضو نگرفته باشد، فقط وضو گرفتن كافی است.
مسأله ۸۸. برای زن استبراء از ادرار یا منی نیست و اگر رطوبتی ببیند و شک كند كه ادرار است یا نه، یا شک کند منی است یا نه پاک میباشد و وضو و غسل او را هم باطل نمیكند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
نحوه استبراء از بول و استبراء از منی [استبراء ]
پرسش : استبراء چیست و چگونه انجام می شود؟
پاسخ : استبراء عمل مستحبّى است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام مىدهند، به این ترتیب که چند مرتبه از بیخ آلت تا بالا دست مىکشند و قسمت بالا را چند مرتبه فشار مىدهند، تا باقیمانده قطرات بول خارج شود، امّا استبراء از منى آن است که بعد از خروج منى بول کنند تا ذرّات باقى مانده خارج شود.
تعداد دفعات دست کشیدن [استبراء ]
پرسش : در استبراء کردن منظور شما از چند مرتبه از بیخ آلت تا بالا دست کشیدن، چند مرتبه است؟
پاسخ : حداقل سه مرتبه.
فایده استبراء از بول [استبراء ]
پرسش : اگر شخصی استبراء از بول نکرده باشد و رطوبت مشکوکی از او خارج شود چه حکمی دارد؟
پاسخ : فایده استبراء از بول این است که، مجرا را از بول پاک مىکند، یعنى اگر آب مشکوکى بعد از آن خارج شود پاک است و وضو را هم باطل نمىکند، امّا اگر استبراء نکرده باید وضو را اعاده کند و محل را بشوید.
فایده استبراء از منی [استبراء ]
پرسش : اگر شخصی استبراء از منی نکرده باشد و رطوبت مشکوکی از او خارج شود چه حکمی دارد؟
پاسخ : فایده استبراء از منى این است که اگر رطوبت مشکوکى از او خارج شود و نداند منى است یا یکى از آب هاى پاک، غسل ندارد و اگر استبراء نکند و احتمال دهد ذرّات منى در مجرى باقى بوده و همراه بول یا رطوبت دیگرى خارج شده، باید دوباره غسل کند.
شک در استبراء [استبراء ]
پرسش : اگر شخصی شک کند استبراء کرده یا نه و رطوبت مشکوکی ببیند چه حکمی دارد؟
پاسخ : هرگاه شک کند استبراء کرده یا نه، باید از رطوبتهاى مشکوک اجتناب کند.
شک در صحت استبراء [استبراء ]
پرسش : اگر شک در صحت استبراء داشته باشد حکم چگونه است؟
پاسخ : اگر استبراء کرده ولى نمىداند درست بوده یا نه، اعتنا به شک نمىکند.
استبراء زنان [استبراء ]
پرسش : آیا اگر زنی استبراء نکرده باشد و رطوبت مشکوکی ببیند چه حکمی دارد؟
پاسخ : براى زن استبراء نیست و هرگاه رطوبت مشکوکى از او خارج شود، پاک است وضو وغسل هم ندارد.
خروج مایع چسبنده از مخرج بول بعد از بول [استبراء ]
پرسش : آبى که بعد از بول بیرون مى آید گاه چسبندگى دارد، آیا در وقت تطهیر باید دست کشید؟ یا ریختن آب روى آلت کفایت مى کند و دست کشیدن لازم نیست؟
پاسخ : هرگاه بدون دست کشیدن برطرف نمى شود، دست بکشید.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
چگونگي استبراء از بول و مني
سلام اگر استبرا کند و هنوز بول در مجرا باقی مانده باشد و هر چقدر هم استبرا کند مقداری بول در مجرا باقی می ماند حکمش چیست؟من اینگونه هستم و هر کاری می کنم فایده ندارد و هی باید شورت و شلوار خود را عوض کنم و از این عمل خسته شدم حکم من چیست؟
سلام علیکم
اگر دچار وسواس هستید باید به مشاور روانشناس رجوع کنید. اگر واقعا در مجرا چیزی باقی هست باید به پزشک رجوع کنید چون نشانه بیماری است.
از جهت شرعی اگر وسواس است اعتنا نکنید و ترشحات پس از استبرا پاک است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام علیکم
آبی که پس از استبرا از ادرار ، از انسان خارج میشود و روان و بدون رنگ است و چسبندگی هم ندارد آیا نجس است و بدن و لباس رو هم نجس میکند و یا آیا این آب پس از استبرا پاک است و نیاز دوباره به طهارت و شستشوی بدن و لباس نیست ؟؟
با تشکر از پاسخ های راهگشای شما
سلام علیکم
اگر یقین به بول نیست، و استبرا هم انجام شده رطوبت پس از آن پاک است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام اگر استبرا کنیم و هنوز ادرار در مجرا باشد ایا رطوبتی که از انسان خارج می شود در این شرایط پاک است؟ و حکم نماز خواندن با لباس که قبلا به ترشح آغشته بوده و شسته شده ولی جای آن هنوز هست چیست؟
سلام علیکم
هنوز در مجرا باشد!؛ اگر وسواس دارید اعتنا نکنید. اما اگر یقین دارد که ادرار در مجرا است رطوبت پس از آن اگر خارج شود، محل اشکال است.
وفقکم الله لکل الخیر
ببخشید اگر استبرا کرده باشم و خیلی وقت از دستشویی گذشته باشد و ترشحی خارج شود حکمش چیست
سلام علیکم
اگر شک در طهارت /آن دارید بنا را بر پاک بودن می گذارید.
وفقکم الله لکل الخیر