وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

پل صراط

0

پل صراط

 

 درباره پل صراط در قيامت توضيح دهيد. اينکه گفته مى شود پل صراط بسيار باريک است! يعنى چه؟

 

حضرت على عليه السلام مى فرمايد: «وقتى اين آيه: «وجى ء يومئذ بجهنّم» بر رسول خدا صلى الله عليه و آله نازل شد، کسى از رسول خدا صلى الله عليه و آله درباره آن سؤالى کرد، حضرت فرمود: روح الامين به من خبر داد که خداوند – که خدايى به جز او نيست – وقتى خلايق اولين و آخرين رادر صحراى محشر گرد آورد، جهنم با هزار زمام و لجامش آشکار مى شود، که هر زمامى در دست صد هزار فرشته دوزخ است، در حالى که صداى زفير خشم آلودى از آن شنيده مى شود…» در همين هنگام بر روى آتش پلى وضع مى شود بسيار باريک و بسيار تيز اما بسيار طولانى، اين پل، به زبان روايات «صراط» ناميده مى شود. [232]

 

از امام صادق عليه السلام نقل است که: «انسان ها – بر حسب طبقات ملکات خود – بر صراط عبور مى کنند واين صراط از مو باريک تر و از شمشير تيزتر، است، بعضى از عبور کنندگان؛ مثل برق مى گذرند مانند دويدن اسب، و برخى مانند سُريدن و بعضى راه مى روند و برخى ديگر به پل آويزان مى شوند، و آتش قسمتى از وجود آنها را مى سوزاند و قسمتى را رها کند» [233].

 

مفضل از امام صادق عليه السلام درباره صراط سؤال نمود، حضرت فرمود: «صراط، راهى است به سوى معرفت خداوند، عزّ و جلّ، و دو صراط وجود دارد، صراط در دنيا، و صراط در آخرت، اما صراط در دنيا همان امام بر حق است، که اگر کسى در دنيا او را شناخت و به هدايت او اقتدا نمود، در آخرت از صراطى که پلى بر روى دوزخ است، عبور مى کند، و اگر کسى او (امام) را نشناخت قدم هايش از صراط مى لغزد و در آتش سقوط مى کند.» [234]

مرحوم «شيخ مفيد» در کتاب عقايدش مى فرمايد: «اعتقاد ما درباره صراط اين است که آن «حق» است؛ و آن پلى است بر جهنم و جميع خلايق از آن عبور مى کنند. همانطور که خداوند فرمود:

«وَ إِنْ مِنْکُمْ إِلاّ وارِدُها کانَ عَلى رَبِّکَ حَتْماً مَقْضِيًّا» [235]؛

«جز اين نيست که همه شما بر آتش جهنم وارد مى شويد (از صراط عبور مى کنيد) و اين وعده اى است حتمى و شدنى از جانب پروردگار تو».

و صراط در وجه ديگرش نام حجّت هاى خداست…» [236].

و منظور از باريکى صراط، دقّت و التزام در اطاعت از امام بر حق و دقّت در موضع گيرى و رفتارها و حتى نيّت هاست. به طورى که حتى خطاهاى کوچک موجب لغزش و معطّلى در عبور از صراط مى شود و به عبارت ديگر پل صراط از دنيا مى گذرد و به هر مقدار آدمى در دنيا براساس حق، عدالت و پاکى مسير زندگى را طى کند در قيامت نيز به سلامتى و سرعت از پل صراط عبور خواهد کرد.

 

 

[232]. تفسير الدر المنثور، ج 6، ص 346.
[233]. بحارالانوار، ج 8، ص 64.
[234]. همان.
[235]. مريم 19، آيه 71.

[236]. شيخ مفيد، عقايد.

 

 

منبع: هدانا برگرفته از پرسمان، فرجام شناسی/ مؤلف محمدرضا كاشفى

حتما بخوانيد

ویژه نامه اعتقادات و پاسخ به شبهات

.

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.