وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

غنیمت

0

غنیمت

غنیمت

رساله توضیح المسائل خمس

6 غنیمت

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][مسأله 1828]

مسأله 1828 اگر مسلمانان به امر امام علیه السلام با کفار جنگ کنند و چیزهایی در جنگ به دست آورند (1) به آنها غنیمت گفته می‌شود (2) و مخارجی را که برای غنیمت کرده‌اند، مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امام علیه السلام صلاح می‌داند به مصرفی برساند و چیزهایی که مخصوص به امام علیه السلام است باید از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند (3)

(1) (مکارم): باید خمس آن را بدهند، امّا مخارجی را که برای حفظ غنیمت و حمل و نقل آن کرده‌اند از آن کم می‌شود. [پایان مسأله]

(2) (سیستانی): که باید چیزهایی که مخصوص به امام است از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند. و در ثبوت خمس بر غنیمت فرقی میان منقول و غیر منقول نیست، ولی زمینهایی که از انفال نیست، مال عموم مسلمین است، هر چند جنگ به اذن امام علیه السلام نباشد. (3) (خوئی)، (تبریزی)، (صافی): و آنچه در زمان غیبت امام علیه السلام در جنگ از کفّار گرفته می‌شود بنا بر احتیاط نیز حکم غنیمت را دارد ((تبریزی): و لازم است خمس آن را بدهند).

(فاضل): مسأله چون برخی از مباحث غنیمت به زمان حضور امام معصوم علیه السلام اختصاص دارد، از آوردن آن خودداری می‌شود. چنانچه در هنگام دفاع در برابر هجوم کفار بر مسلمانان، از آنها غنیمت گرفته شود بر آن خمس غنیمت واجب می‌شود.

مسائل اختصاصی

(مکارم): مسأله 1558 هرگاه مسلمانان به اذن نایب خاص، یا نائب عام امام علیه السلام اقدام به جنگ بر ضد کفار کنند و غنایمی به دست آورند احتیاط واجب آن است که خمس آن را بپردازند.

(مکارم): مسأله 1559 سلاح‌های بزرگی که در جنگهای امروز در غنایم به دست می‌آید و مصرف شخصی ندارد، مانند تانکها و توپها، حاکم شرع و ولی امر مسلمین می‌تواند آن را منحصراً در اختیار ارتش اسلام قرار دهد.

(مکارم): مسأله 1560 مسلمانان حق ّ دارند اموال کفّاری را که با آنها در حال جنگ هستند تملک کنند و باید خمس آن را بدهند.

(مکارم): مسأله 1561 غنایم جنگی که خمس آن را باید داد منحصر به غنایم منقول است که با دادن خمس ملک جنگجویان است، امّا زمینهایی که از کفّار با جنگ به دست می‌آید خمس ندارد و ملک همه مسلمین است.

(مکارم): مسأله 1562 هرگاه گروهی از مسلمانان بر ضد گروه دیگری تجاوز کنند باید جلو متجاوز را گرفت تا به حکم خدا گردن نهد و اگر مسلمانان در این میان غنایمی به دست آورند نمی‌توانند آن را ملک خود سازند، بلکه باید نگهداری کنند و به موقع به آنها بازگردانند مگر چیزهایی که اگر در دست آنها باشد منشأ فساد و ادامه تجاوز می‌شود که با اجازه حاکم شرع از آن استفاده صحیح می‌شود.

(سیستانی): مسأله 1799 اگر مسلمانان بدون اجازه امام علیه السلام با کفار جنگ کنند و از آنها غنیمت بگیرند، تمام آنچه به غنیمت گرفته‌اند مال امام علیه السلام است و جنگجویان در آن حقّی ندارند.

(سیستانی): مسأله 1800 آنچه در دست کفار است چنانچه مالکش محترم المال باشد، یعنی مسلمان یا کافر ذمّی یا مُعاهَد باشد، احکام غنیمت بر آن جاری نیست.

(سیستانی): مسأله 1801 دزدی و مانند آن از کافر حربی چنانچه خیانت و نقض امان محسوب شود، حرام است؛ و چیزی که از این راهها از آنان گرفته می‌شود، باید بنا بر احتیاط برگردانده شود.

(سیستانی): مسأله 1802 مشهور آن است که مؤمن می‌تواند مال ناصبی را برای خود گرفته و خمسش را بپردازد، ولی این حکم خالی از اشکال نیست.

  • توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

لینک کوتاه مطلب:  http://goo.gl/qi5xiJ

حتما بخوانيد

  1. سال خمسى چيست
  2. چگونه خمس را حساب مي كنند
  3. نيت خمس
  4. سال خمسى مجرد
  5. سال خمسي بر اساس قمري يا شمسي
  6. تغيير سال خمسي
  7. محاسبه خمس اجناس به قيمت روز يا خريد
  8. حساب كردن پول مخمس بجاي غير مخمس
  9. خمس افراد نابالغ
  10. خمس وسایلی که استفاده نشده است
  11. خمس وسیله ای که به آن نیاز نداریم
  12. آیا پول فروش وسایل منزل خمس دارد
  13. تکلیف کسی که تاکنون خمس نداده چیست
  14. پرداخت خمس بصورت قسطی
  15. پدر یا همسر خمس نمی دهد

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.