وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

بدحجابی حق الناس است

8

بدحجابی حق الناس است

فهرست این نوشتار:

 

 

چند وقتی است که با دختری که همکلاسی دانشگاهم هست سر موضوع حجاب بحث می کنیم ایشون می گه بدحجابی یه گناه فردیه  و دیگران نباید دخالت کنند! آیا درسته؟!

 

در تبیین این مسئله باید به عنوان مقدمه بگوییم که «حق» در دو فضای اخلاقی و حقوقی قابل بحث است.

حق در فضای اخلاقی را اصطلاحاً حق اخلاقی و حق در فضای حقوقی را اصطلاحاً حق قانونی می گویند. چیزی که می توان به حق اخلاقی و حق قانونی تعبیر کرد. لوازم و ملزومات هر کدام از این حق ها متفاوت است. حق‌الناس هم شامل حق نسبت به خود شخص و حق نسبت به دیگران می شود.

در معنای حقوقی و قانونی، حق‌الناس، یعنی حقوقی که متعلق به مردم (خود شخص یا دیگران) است و با مصالحه با مردم قابل اسقاط است. حجاب از نظر حقوقی حق‌الناس صرف محسوب نمی شود.

حجاب نه تنها حق خود شخص است که در مورد آن آزاد باشد و نه تنها حق شوهر یا پدر و خانواده و مردم است که با مصالحه با آنان قابل اسقاط باشد، بلکه حجاب حکم الله نیز هست.

در حکم الله دو عنصر حق و تکلیف الهی وجود دارد. یعنی نه دیگران و نه هیچ قدرت و حکومتی حق منع زن از حجاب را ندارند و هم زن تکلیف و حق حفظ حجاب را توامان داراست.

از نظر اخلاقی نیز، حجاب هم حق‌الناس است و هم حق الله. یعنی از نظر اخلاقی عدم حفظ حجاب توسط یک زن زمینه از بین رفتن حقوق اخلاقی جامعه، فرد و خانواده را ایجاد می کند. مردم و جامعه حق دارند در یک فضای آرام و اخلاقی و توأم با اخلاق حسنه زندگی کنند. بی حجاب این حق مبنایی و بنیادین انسان ها را از بین برده یا تهدید می کند.

 

آیت الله جوادی آملی در این زمینه می فرماید:

«بینش قرآن کریم این است که زن باید کاملاً درک کند، حجاب او تنها مربوط به خود او نیست تا بگوید من از حق خودم صرف نظر کردم. حجاب زن مربوط به مرد نیست تا مرد بگوید من راضیم. حجاب زن مربوط به خانواده نیست تا اعضای خانواده رضایت بدهند، حجاب زن، حقی الهی است.لذا می بینید در جهان غرب و کشورهایی که به قانون غربی مبتلا هستند اگر زن همسرداری آلوده شد و همسرش رضایت داد، قوانین آنها پرونده را مختومه اعلام می کنند، اما در اسلام این چنین نیست، حرمت زن نه اختصاص به خود زن دارد نه شوهر و نه ویژه برادر و فرزندانش می باشد، همه این‌ها اگر رضایت بدهند، قرآن راضی نخواهد بود، چون حرمت زن و حیثیت زن به عنوان حق اللَّه مطرح است».[344]

 

اما برای دلایل عقلی و شرعی حق‌الناس بودن حجاب، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

 

1. دلیل عقلی

دلیل عقلی ساده ای که می توان در این زمینه ارایه نمود آن است که تمامی عقلا کسی را که سبب به گناه افتادن دیگران می شود را مقصر می داند مانند کسی که فردی را از روی پشت بام هل داده و با این اقدام موجب مرگ وی گردد که تمام عقلا فرد هل دهنده را مقصر دانسته و او را عامل مرگ معرفی می کند؛ حال درباره حجاب هم این چنین است؛ یعنی اگر زنی به‌واسطه بدحجابی سبب، به گناه افتادن یک فرد دیگر باشد در این صورت؛ حقی به گردن بدحجاب می آید که همان حق‌الناس نام دارد.

 

2. دلیل شرعی

یکی از قواعد فقهی که عالمان فقه مبتنی بر آیه شریفه «وَ لا تَعاوَنُوا عَلَی الْإِثْمِ وَالْعُدْوانِ»[345] بر آن اتفاق نظر دارند، حرمت اعانت بر اثم است.[346]

امام خمینی(ره) در این باره می گوید: تهیه مقدمات و اسباب معصیت برای کسی است که قصد ارتکاب آن را دارد؛ حال این تهیه اسباب برای رسیدن به هدف باشد یا نه و یا اثم در خارج تحقق یابد یا نه، اعانت بر اثم بوده و حرام است.[347]

به طور قطع یکی از مصادیق اعانت بر اثم حضور زنان بدحجاب در اجتماع می باشد که زمینه انحراف بسیاری از جوانان و نوجوانان و حتی مردان همسر دار را فراهم می نماید.

بنابراین در یک جمع‌بندی می‌توان گفت زنانی که حجاب خود را رعایت نمی‌نمایند علاوه براینکه به دلیل ترک یک واجب الهی مرتکب گناه شده و به خود ظلم می‌کنند، از جهات گوناگونی به دیگران نیز ظلم می‌کنند لذا حق‌الناس بر عهده‌اش می‌باشد که به برخی از آنها اشاره می‌نماییم:

 

ظلم به جوانان پاکدامن

اگر زنی به خاطر بدحجابیش، چشم هایی را به خود جلب  کند و دل هایی را گرفتار  سازد. در این صورت او مسؤول گمراهی جوانان بسیاری خواهد بود که با دیدن او گناه کرده‌اند و حتی مسؤول مشغولیت ذهنی و افت تحصیلی افرادی خواهد بود که با دیدن او، برایشان دغدغه‌ای ایجاد شده است و هم چنین مسؤول گناه کسانی خواهد شد که با دیدن او میل شهوانی آنها تحریک شده  است.

 

ظلم به والدین

اگر بدحجابی باعث شد که فرزند کسی گمراه شود، به والدین آن فرزند هم ظلم کرده؛ چراکه ثمره عمر یک زندگی را به تباهی کشانده است.

 

ظلم به زنان و مردان متاهل

چراکه هیچ زنی از لحاظ جمال و زیبایی کامل نیست و کاستی‌هایی دارد لذا عدم رعایت پوشش اسلامی باعث می‌شود تا کاستی‌های زنان متأهل برای شوهران جلوه کرده و آنها زیبایی‌هایی همسر خود را نادیده بگیرند و کانون خانواده آنها متزلزل و سرد گردد.

 

ظلم به فرزندان

چرا که مادران با پوشش نامناسب خود الگوی غلطی را به فرزندان ارایه می‌نمایند و با تربیت ناصحیح آنها را برخلاف دستورات دینی تربیت می‌نمایند.

پس بی‌حجابی حق‌الناس است و باید دختران و زنانی که حجاب شرعی را رعایت نمی‌کنند نسبت به رفتار خود تجدیدنظر نمایند.

[344]. لقمانی، احمد، چگونه فرزندان ما با حجاب می شوند؟، قم، انتشارات بهشت بینش، 1389ش، اول، ص43.

[345]. «و (هرگز) در راه گناه و تعدّی همکاری ننمایید!»، مائده (5)، آیه 2.

[346]. بجنوردی، سید محمد بن حسن موسوی، قواعد فقهیه (بجنوردی، سید محمد)، 2 جلد، مؤسسه عروج، تهران – ایران، سوم، 1401 هـ. ق، ج‌2، ص 234.

[347]. همان، ص 228 به نقل از مکاسب المحرمه امام خمینی، ج 1، ص 211.

منبع: سایت هدانا برگرفته از پرسش ها و پاسخ ها «نگاهی دوباره به مسئله حجاب»

حتما بخوانيد

ویژه نامه موضوعات گوناگون و متفرقه

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.

8 نظرات
  1. .... می گوید

    و اینکه دوتا سوال.
    یک. یه آقای خارجی که از بچگی اونجا بوده، اونم با دیدن یه خانم که فقط موهای سرش پیداست، نه بدنش تحریک میشه؟ مثلا یکی باشه همه بدنش پوشیده باشه بجز سر.

    دو. اگر که یکی فقط بخاطر ترس از جهنم باحجاب باشه و در واقعیت اون حجاب باعث بشه از خدا دور بشه و ازش بدش بیاد و بترسه و کلا از دین زده بشه، این حجاب پیش خدا ارزشی داره؟

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      – ابتدا آمار فساد و فحشا را در غرب خوب مطالعه کنید.
      حجاب فقط بخاطر تحریک شدن نیست، بلکه یکی از شعائر الهی است.
      -حجاب قانون هست طبیعتا باید رعایت کرد، حالا اگر کسی با عشق به خدا رعایت کرد اجر بالایی دارد و اگر کسی از ترس نرفتن به جهنم بود، این هم اجر دارد. چنین فردی باید مبانی دینی خود را قوی کند، نشان می دهد خدا را هم خوب نشناخته است و خدای در ذهنش همان هوی و هوس نفس او هستند! وگرنه خدا از عبادت ما و شما سودی نمی برد، اگر دستور به کاری داده یا از کاری نهی کرده است برای این است که به نفع خود بشر است.
      وفقکم الله لکل الخیر

  2. .... می گوید

    من دقیقا متوجه نمیشم. خدا اول به مردا گفته نگاه نکنید، بعدش به خانما گفته رعایت کنید.
    اگر اینطور باشه منم به بعضی آقایون نگاه میکنم ازشون خوشم میاد و… ولی اینکه تقصیر ایشون نیست.
    و اینکه چون حالا آدم از یکی خوشش میاد قرار نیست دنیا رو به آخرش برسونه که..
    یادمه یه آقایی میگفت چون زنا ساپورت میپوشن من دیگه مومن نیست و نماز نمیخونم و..
    یکم نباید خود اون طرفم عاقل باشه اخه؟ خب اون دختری که اون سر خیابون بود چه ربطی به زن من داره که بخوام مقایسه کنم و سرد بشم ازش؟ چه ربطی به خود.ارضایی کردن یا نکردن من داره؟ اگر از نظر من اینکه از یکی در یک نگاه خوشم بیاد گناهه، اصلا برای چی به خانوما نگاه میکنم. یکی هم که چادریه ممکنه یه ویژگی قشنگی داشته باشه که قلبم رو به تپش بندازه و..
    اگر میشه منو راهنمایی کنید ممنون

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      قرآن کریم به زنان و مردان دستور داده است که نگاه را کنند. و مراقب هوی و هوس باشند.
      نکته دوم: حجاب و پوشش چه مرد و چه زن متناسب با آنچه دستور دین است باید رعایت شود و علت هم مفاسد زیادی است که در امر جنسی است که باید قانون مند باشد همانطور که غرب به نوعی از هرج و مرج جنسی رسید و می بینید چه مصائبی را از نظر آمار جرم و تجاوزات جنسی دارند.
      نکته بعدی اینکه بله، خب طبیعتا انسان با دیدن جنس مخالف شاید گاهی تاثیر بپذیرد، این طبیعت بشر است اینجا مسئله نیست! مسئله این است که ما از عمد خود را در معرض گناه قرار ندهیم و اگر هم این احساسات ایجاد شد از خود مراقبت کنید و دچار گناه نشویم.
      وفقکم الله لکل الخیر

  3. س د می گوید

    خوب به چه صورتی این بدحجابی که حق الناس هست را جبران کنیم؟

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      توبه باید کرد. و حجاب را رعایت کنید انشاالله خداوند زمینه های اصلاح را فراهم خواهد کرد و توبه پذیر است.
      وفقکم الله لکل الخیر

  4. ملیکا می گوید

    سلام سوالی داشتم خواستم بدونم زن بدحجاب کافر محسوب میشه؟یا زنی که جلوی نامحرم اواز بخونه کافر هست؟

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      گناه کار هست و هرچقد زمینه فساد را بیشتر کند قطعاً عذاب اخروی آن هم بیشتر است مگر اینکه توبه کند. و باید دقت کرد تا زمانی که هدف گناه کار مقابله با اصل دین و نفی حکم ضروری مثل حجاب نباشد حکم کفر را ندارد. باید تا می توان با زبان خوب و منطقی راه درست را آموزش داد چون نوعا این جهل افراد است که باعث می شود که مرتکب گناه شوند.
      وفقکم الله لکل خیر