وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

ضرورت امامت

0

ضرورت امامت

چرايى امامت


امامت چه ضرورتى دارد؟ ديدگاه شيعه و سنى در اين باره چيست؟

 

يك. اجماع بر ضرورت رهبرى دينى
اصل لزوم امامت امرى بديهى و مورد اتفاق همه انديشمندان و عالمان شيعه و سنى است.
ابن خلدون انديشمند نامدار اهل سنت مى نويسد: «امامت و رهبرى براى جامعه بشرى يك ضرورت است».5
او سياست و مديريت را به سه گونه تقسيم كرده است:
1. سياست غريزى كه مبتنى بر تمايلات و خواسته هاى طبيعى غريزى بشر است. چنين سياستى به استبداد و خشونت مى انجامد.
2. سياسيت خرد بنياد، كه مبتنى بر يافته هاى دانش و انديشه بشرى است. اين قسم بر گونه پيشين برترى دارد اما نسبت به گونه سوم در رتبه فروترى قرار دارد.
3. سياست دينى كه مبتنى بر قوانين و آموزه هاى شرعى است. برخلاف ديگر گونه ها در چنين سياستى مصالح معنوى و اخروى بشر جايگاه اصيل خويش را باز يافته و منافع و مصالح دنيوى بشر ناظر به آن تنظيم مى شود. پيشاهنگان اين گونه رهبرى دو دسته اند: پيامبران و جانشينان آنها.

دو. ضرورت پاسدارى از دين
با توجه به اين كه:
اولاً: بعثت انبياء هميشگى نيست و با رسالت حضرت ختمى مرتبت گزينش انبياء به آخر رسيد.
ثانيا: با وجود آزمندى ها و هواخواهى ها در انسان امكان ايجاد انحراف و تحريف در دين الهى و به استخدام در آوردن آن در جهت منافع نامشروع خود همواره وجود دارد. افزون بر آن تفسيرهاى نادرست و ناصواب از دين نيز زمينه اى براى گسترش تحريفات و عدم مصونيت دين از تحريف است. در چنين وضعيتى رفته رفته هدايتگرى دين از دست رفته و چه بسا در مسير اغواگرى انسان به پديده اى متمايز با فلسفه اساسى خود تبديل مى شود.

دكتر يثربى در اين باره مى نويسد:
«اگر چنين فرض كنيم كه قوانين و تعاليم الاهى، براى آخرين بار اعلام شده و نبوت ختم گردد، بعد از آن اين معارف و نظام مبتنى بر آنها، بى حمايت و هدايت از طرف خداوند رها گردد، بدون ترديد، اين بشر طمع ورز و استخدام كننده، همين معارف و نظام را هم مورد طمع و استخدام قرار داده، در راه اغراض و اميال خود به تحريف آن ها پرداخته، مردم را از دست يافتن و عمل به آن معارف محروم مى سازد. وقتى كه اين كار پيش از ختم نبوت اتفاق مى افتاد، پيامبر بعدى، به اصلاح تحريف ها و انحرافات پرداخته، تعاليم اصيل آسمانى را احيا مى كرد.

اما در دوران ختم نبوت، اگر مسأله امامت را نپذيريم، ديگر كسى با الهام و عنايت الاهى، به حمايت و هدايت بشر نمى پردازد و چنين شرايطى از دو جهت سبب هلاكت اكثريت مى شود:

يكى از آن جهت كه قسمت عمده مردم روى زمين، هنوز اسلام را نپذيرفته اند، براى هميشه در كفر باقى مى مانند.
و ديگرى از آن جهت كه دين اسلام در اثر تحريف و استخدام اين و آن، چنان كه مى بينيم اثر هدايت و حمايتى خود را از بشر، نداشته و در نتيجه مسلمانان به وضع بدى دچار خواهند شد.

چنان كه عملاً مى بينيم از اختلاف اعتقادى گرفته تا تقسيمات سياسى كه همديگر را نه تنها حمايت نمى كنند، بلكه تحقير و تخريب هم مى كنند. و معلوم است كه در چنين شرايطى اكثريت مردم از هدايت آسمانى بهره نگرفته، و نسبت به دين بر حق آسمانى قاصر و مقصر به شمار رفته و اهل نجات نخواهند شد. بنابراين، نتيجه دين كه بايد نجات و خير اكثريت مى شد، شر و شقاوت اكثريت خواهد شد»6.

او در تبيين روشن تر ضرورت امامت به واقعيت تاريخى استناد جسته، مى نويسد:

«تجربه تاريخى ما، از جريان كار پس از رحلت پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله نيز، براى اهل تحقيق، دليل روشنى از ضرورت تحقق امامت است. نظام دينى كه به دست پيامبر و يارانش در مدينه تأسيس شد، از همان آغاز مورد تهديد آزمندان و قدرت طلبان قرار گرفت. و اين تهديد كه در آغاز آشكار بود، با تثبيت قدرت اسلام كه با فتح مكه تحقق يافت، حالت پنهانى و زيرزمينى پيدا كرد و در انتظار فرصت مناسب ماند. عوامل اين تهديد، از هرگونه زمينه سازى و توطئه، براى فراهم آوردن شرايط علنى شدن و اقدام عملى خود، غافل نبودند.

تا آنكه پس از حدود سى سال از درگذشت پيامبر اين تهديد عملاً كامياب شده و عوامل تهديد، قدرت را به دست گرفتند و نظام «خلافت» را به «سلطنت» تغيير دادند»7.

بنابراين نه تنها بدون امامت حق، دين هرگز به هدف نهايى خود كه هدايت و حمايت همه انسان ها در همه اعصار و در همه جهان است نخواهد رسيد، چه بسا در جهت خلاف نيز از آن سوء استفاده شده و به ضد خود تبديل گردد.
افزون بر آنچه گذشت ادله ديگرى بر ضرورت امامت وجود دارد كه رعايت اختصار ما را از ذكر آن ها باز مى دارد.8

 

 

5. بنگريد: عبدالرحمن ابن خلدون، مقدمه ابن خلدون، ص 191، بيروت، دارالتعلم، 1978 م.

6. دكتر سيد يحيى يثربى، فلسفه امامت با رويكرد فلسفى و عرفانى، ص 86 و 87، تهران؛ پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامى، اول، 1383.

7. همان، ص 88 و 89.

8. جهت آگاهى بيشتر بنگريد: پرسش 5 و 27.

 

منبع: هدانا برگرفته از پرسمان، امـام شناسى.

حتما بخوانيد

ویژه نامه امامت پژوهی و فرقه های مذهبی

ویژه نامه اعتقادات و پاسخ به شبهات

 

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.