وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

خمس فقیر

0

خمس فقیر

خمس فقیر

1- محاسبه طلب فقیر به عنوان خمس در نوشتار قبل مطرح شد از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.

2- شرایط فقیر برای دریافت خمس در نوشتاری جداگانه مطرح شد، حتما در تکمیل نوشتار حاضر از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.

رساله توضیح المسائل خمس

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][مسأله 1759]

مسأله 1759 اگر مالی را که فقیر بابت خمس و زکات و صدقه مستحبّی (1) گرفته از مخارج سالش زیاد بیاید (2) واجب نیست خمس آن را بدهد (3) ولی اگر از مالی که به او داده‌اند منفعتی ببرد مثلًا از درختی که بابت خمس به او داده‌اند میوه‌ای به دست آورد (4) چنانچه درخت را برای منفعت بردن و کسب نگهداشته باشد، باید خمس مقداری که از مخارج سالش زیاد می‌آید بدهد.

(1) (اراکی)، (فاضل): بابت خمس و زکات.. (2) (خوئی)، (تبریزی): یا از مالی که به او داده‌اند منفعتی ببرد، مثلًا از درختی که بابت خمس به او داده‌اند میوه‌ای بدست آورد، و از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.

(بهجت): و شخص با گرفتن این مال، دیگر فقیر نباشد واجب است خمس آن را بدهد. [پایان مسأله]

(3) (اراکی): امّا اگر صدقه مستحبّی بوده است باید خمس آن را بپردازد..

(4) (فاضل): و از مخارج سالش زیاد بیاید، حکم نماءِ ارث را دارد که قبلًا گفته شد و در مالی که فقیر به عنوان صدقه مستحبّی گرفته احتیاط واجب آن است که خمس آن را بدهد.

(گلپایگانی)، (صافی): مسأله در مالی که فقیر بابت خمس و زکات گرفته خمس واجب نیست امّا احتیاط واجب آن است که خمس مالی را که بابت صدقه مستحبّی به او داده‌اند اگر از مخارج سالش زیاد بیاید بدهد ولی اگر از مالی که به او بابت خمس و زکات و صدقه داده‌اند منفعتی ببرد مثلًا از درختی که بابت خمس به او داده‌اند میوه‌ای بدست آورد، و از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.

(سیستانی): مسأله اگر مالی را که فقیر بابت صدقه واجب مانند کفّارات و ردّ مظالم، یا مستحبّی گرفته، از مخارج سالش زیاد بیاید، یا از مالی که به او داده‌اند منفعتی ببرد، مثلًا از درختی که به او داده‌اند، میوه‌ای بدست آورد و از مخارج سالش زیاد بیاید، بنا بر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهد. ولی اگر مالی را از بابت خمس یا زکات از روی استحقاق به او داده باشند، لازم نیست خمس خود آن را بدهد، ولی منافع آن اگر از مخارج سال زیاد بیاید، خمس دارد.

(مکارم): مسأله چیزی را که افراد مستحق ّ از باب خمس یا زکات می‌گیرند خمس ندارد، هر چند از مخارج سالشان به عللی زیاد بیاید، ولی اگر از مالی که از این طریق به او رسیده منفعتی ببرد، مثلًا از درختی که از باب خمس به او داده شده میوه‌ای به دست آورد باید خمس آن مقداری که از مخارج سالش زیاد آمده بپردازد.

(زنجانی): مسأله مالی را که فقیر بابت خمس می‌گیرد، خمس ندارد، هر چند از مخارج سالش زیاد بیاید، ولی مالی را که فقیر بابت زکات یا صدقه مستحبّی می‌گیرد اگر از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر از مالی که بابت خمس به او داده‌اند منفعتی ببرد، مثلًا از درخت میوه‌ای بدست آورد و از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.

[بخشش خمس از سوی فقیر]

مسأله 1851 مستحق ّ نمی‌تواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد (1) ولی کسی که مقدار زیادی خمس بدهکار است و فقیر شده (و امید چیز دار شدنش هم نمی‌رود (2)) و می‌خواهد مدیون اهل خمس نباشد (3) اگر مستحق ّ راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد اشکال ندارد (4)

(1) (مکارم): مگر آن مقدار که درخور شأن اوست که اگر خودش مالی داشت به آن شخص ممکن بود ببخشد.

(2) (بهجت): امید ثروتمند شدنش هم نمی‌رود..

[قسمت داخل پرانتز در رساله آیات عظام: (خوئی)، (گلپایگانی)، (تبریزی) و (صافی) نیست] (3) (فاضل): مستحق ّ می‌تواند خمس را از او بگیرد و به او ببخشد.

(4) (گلپایگانی)، (صافی): و در خمس هم مانند زکات قصد قربت معتبر است.

(سیستانی): مسأله مالک نمی‌تواند خمس را به مستحق ّ داده و بر او شرط کند که آن را به او برگرداند.

(زنجانی): مسأله مستحق ّ نمی‌تواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد ولی کسی که خمس بدهکار است و به هیچ وجه نمی‌تواند خمس را پرداخت کند و مالی هم ندارد که پس از مرگ وی بابت خمس پرداخت گردد، مستحق ّ می‌تواند خمس را از او بگیرد و به او ببخشد و اگر انسان خیال می‌کرده که خمس وی و لو بعد از مرگ پرداخت شدنی نیست و لذا مستحق ّ، خمس را به وی ببخشد، بعد معلوم شود که خمس را می‌تواند بپردازد، مثلًا تصادفاً مالی بدست آورد، باید خمس را بپردازد و اگر مرده، از اموال وی بابت خمس بدهند.

  • توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

لینک کوتاه مطلب: http://goo.gl/10FaIJ

*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک  خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.

حتما بخوانيد

  1. خمس پولی که فرزند از پدر و مادر می گیرد
  2. آیا ارث خمس دارد
  3. خمس فیش حج و عمره
  4. خمس پس انداز زيارت
  5. محاسبه طلب فقیر به عنوان خمس
  6. استفاده از خمس برای امور فرهنگی
  7. استفاده خمس در امور خیریه
  8. سهم سادات
  9. پرداخت خمس بصورت قسطی
  10. تصرف در مال خمس داده نشده
  11. معنی مؤونه چیست
  12. فرق خمس و ماليات
  13. دست گردان چيست
  14. خمس اموال ميت
  15. خمس مستمری متوفی که به ورثه می رسد


کلید: خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیرخمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر خمس فقیر[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.