وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما

5

حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما

فهرست این نوشتار:

حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما

درنوشتار قبل حکم جوشاندن آب انگور مطرح شد از اینجا کلیک کنید و مطالعه کنید.

رساله توضیح المسائل معاملات

[خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند]

مسأله 114 خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند، پاک و خوردن آنها حلال است (1).

(1) (گلپایگانی، صافی:) اگر چه احتیاط غیر لازم آن است که از آنها اجتناب کنند.

(نوری، زنجانی:) اگر چه احتیاط مستحب آن است که از آنها اجتناب کنند.

(بهجت:) اگر خود به خود یا با پختن جوش بیایند، پاک بودن و خوردن آن محل ّ اشکال است.

(اراکی:) مسأله خرما و آب آن اگر جوش بیاید پاک و خوردن آن حلال است. و امّا کشمش و آب آن، حکم انگور و آب آن را دارد.

(مکارم:) [در ادامه نوشتار مطرح می شود]

توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.


مطابق نظر آيت الله خامنه اي

مطابق نظر آيت الله خامنه اي

 

«استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای»

سوال: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد و به اصطلاح با غذا دم بکشد، یعنی به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد خوردن این غذا چه حکمی دارد؟
پاسخ:

اشکال ندارد و پاک و حلال است.

س: اگر كشمش را در روغن سرخ كنيم پاک است يا نجس؟ اگر نجس است طريقه صحيح پخت عدس پلو چيست؟ در مورد خرما چطور؟

ج) در هر دو مورد پاک است.

سوال: آیا جوشاندن خرما در آب و یا سرخ کردن خرما اشکال دارد؟

پاسخ: در فرض سؤال اشکالی ندارد.

منبع : استفتاء سایت هدانا از دفتر مقام معظم رهبری.


طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي

حضرت آیت الله مکارم شیرازی

کشمش و خرماي جوشيده شده در غذا 

مساله 218ـ هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می شود اما نجس نیست و می توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد.

و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن بقدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود نمی توان آن را خورد.

رساله توضیح المسائل آیت الله مکارم شیرازی

نگهداری کشمش خیس کرده [شراب]

پرسش : اگرآب روی کشمش بریزیم و نگه داریم حرام است؟

پاسخ : در صورتی که مدت طولانی بماند که بوی مسکر پیدا کند حرام است.

تفاوت حکم کشمش بادکرده با شیرۀ رقیق شده [شراب]

پرسش : حلیت انگوری که آب درون آن جوشیده ، با ذهاب ثلثان و تبدیل به کشمش شدن ثابت می شود و می فرمایید کشمش پخته شده اگر باد کرده و آب درون آن بجوشد حرام می شود آیا این حرمت در شیره انگور بعد از ذهاب ثلثان و رقیق شدن و جوشیدن نیز ثابت است و اگر نیست منشأ اختلاف چیست؟

پاسخ : در شیره انگور بعد از رقیق شدن این حرمت نیست زیرا شیره بعد از رقیق شدن هیچ گاه احتمال مسکر شدن در آن نمی رود ولی آب انگور جوشیده را که ثلثان نشده اگر بگذارد احتمال مسکر شدن وجود دارد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.


 

مطابق نظر آيت الله سيستاني

مطابق نظر آيت الله سيستاني

۵۴پرسش: آیا خوردن خرما و کشمش که در آب بجوشد و پخته شود اشکال دارد ؟
پاسخ: اشکال ندارد ·

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.


آيت الله صافي گلپايگاني
آيت الله صافي گلپايگاني

مسأله114. اگر انگور و آب انگور به خودي خود، يا به واسطه پختن جوش بيايد پاك است، ولي خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن كم شود حلال مي‎شود و آنچه به غير آتش جوش آمده است، با سركه‎شدن حلال مي‎شود.

مسأله115. خرما و مويز و كشمش و آب آن‌ها اگر جوش بيايند، پاك و خوردن آن‌ها حلال است؛ اگر چه احتياط غير لازم آن است كه از آن‌ها اجتناب كنند.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی صافی گلپایگانی

 

 

حتما بخوانيد



کلید: حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما حکم جوشاندن و سرخ کردن کشمش و خرما آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس می‌شوند  حکم جوشانیدن کشمش و خرما در غذا حکم پختن یا سرخ کردن کشمش  سرخ كردن كشمش حکم کشمش باد کرده طرز تفت دادن کشمش پلویی حکم پختن خرما تفت دادن

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.

5 نظرات
  1. ادبی تبار می گوید

    حاج اقای طاها سلام وقت به خیر
    سایت بسیار خوب و گرهگشاست
    اجرتان با امام زمان عجل الله

  2. محمد می گوید

    سلام و وقت بخیر
    گاهی اوقات غذای نذری مثل عدس پلو ک کشمش استفاده میشه،کشمشها باد کردن و گاهی نه، کلا جای تشخیص نفوذ اب و جوشیدن چیه؟ ایا باید از متولیان سوال شود؟
    مقلد اقای مکارم
    ممنون از سایت جامع و کاربردیتون

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می شود اما نجس نیست و می توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد.
      نیازی به سوال نیست اگر شک دارید که نفوذ کرده یا نه بنا را بر پاک بودن بگذارید و می توان مطابق نظر ایشان میل کنید.
      وفقکم الله لکل الخیر

  3. علی می گوید

    آخرش ما نفهمیدم کشمش جوشیده حلال است یا حرام آیت ا… مکارم در بالا فرمودند مشکل ندارد ولی پایین تر میگن مشکل دارد؟

    1. حجت الاسلام مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      به نظر ایشان که ذیل تصویر ایشان هست عمل کنید.
      وفقکم الله لکل الخیر