اگر جایی که نجس شده مشخص نباشد
فهرست این نوشتار:
[ اگر بداند یکی از دو ظرف که از هر دوی آنها استفاده میکند نجس شده]
مسأله ۱۲۴ اگر بداند یکی از دو ظرف یا دو لباسی که از هر دوی آنها استفاده میکند نجس شده و نداند کدام است، باید از هر دو اجتناب کند (۱)، بلکه اگر مثلًا نمیداند لباس خودش نجس شده یا لباسی که هیچ از آن استفاده نمیکند و مال دیگری است، باز هم احتیاط آن است که از لباس خودش اجتناب نماید (۲)، اگر چه لازم نیست.
(۱) (بهجت:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(اراکی، گلپایگانی، نوری:) ولی اگر مثلًا نمیداند لباس خودش نجس شده یا لباسی که هیچ از آن استفاده نمیکند و مال دیگری است، از لباس خودش هم لازم نیست اجتناب نماید.
(خوئی، سیستانی، تبریزی:) ولی اگر مثلًا نمیداند لباس خودش نجس شده یا لباسی که از تصرّف او خارج بوده و مال دیگری میباشد، لازم نیست از لباس خودش اجتناب نماید.
(مکارم:) امّا اگر مثلًا نداند لباس خودش نجس شده یا لباس شخص بیگانهای که مورد استفاده او نیست، اجتناب لازم نمیباشد.
(۲) (فاضل:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(زنجانی:) مسأله اگر بداند یکی از دو یا چند ظرف یا دو یا چند لباسی که از هر دوی آنها میتواند استفاده کند نجس شده و نداند کدام است، باید از هر دو یا چند چیز اجتناب کند، ولی اگر مثلًا نداند لباسی که میتواند از آن استفاده کند نجس شده یا لباسی که عادتاً نمیتواند از آن استفاده کند، لازم نیست از لباسی که میتواند از آن استفاده کند اجتناب کند.
(صافی:) مسأله اگر بداند یکی از دو ظرفی که از هر دو استفاده میکند نجس شده و نداند کدام است باید از هر دو اجتناب کند، ولی اگر یکی از دو لباسی که از هر دو استفاده میکند نجس شده و نداند کدام است میتواند دو نماز بخواند، با هر لباس یک نماز؛ چنانچه میتواند از هر یک انتفاعات دیگر ببرد. بلی اگر در یکی از آنها نماز بخواند نمیتواند به آن اکتفا کند. و اگر با هر دو لباس رطوبت ملاقات کند محل ملاقات نجس میشود چنانکه اگر با هر دو یک نماز بخواند نماز او باطل است.
مسائل اختصاصی
(مکارم:) مسأله ۱۳۹ افراد وسواسی نباید به علم و یقین خود در طهارت و نجاست توجه کنند، بلکه باید ببینند افراد معمولی در چه مورد یقین به طهارت یا نجاست پیدا میکنند و به همان ترتیب عمل کنند، و برای ترک وسواس بهترین راه، بی اعتنایی است.
(مکارم:) مسأله ۱۴۰ احتیاط زیاد از حد در مسأله طهارت و نجاست از نظر شرع، کار پسندیدهای نیست، بلکه اگر سبب وسواس گردد، اشکال دارد.
(مکارم:) مسأله ۱۴۱ هر گاه گمان کند چیزی نجس شده، تفحّص و جستجو و سؤال کردن لازم نیست، و اگر جستجو موجب وسواس گردد، آن هم اشکال دارد.
(مکارم:) مسأله ۱۴۲ مستحب است علاوه بر رعایت مسائل مربوط به طهارت و نجاست، نظافت و پاکیزگی در بدن و لباس و خانه و مسکن و مرکب و تمام محیط زندگی رعایت شود همان گونه که پیغمبر اکرم صلی اللّه علیه و آله و سلم و ائمه هدی علیهم السلام رعایت میفرمودند.
[ دو چیزی که انسان نمیداند کدام پاک و کدام نجس است]
مسأله ۱۲۷ دو چیزی که انسان نمیداند کدام پاک و کدام نجس است اگر چیز پاکی با رطوبت به یکی از آنها برسد (۱)، نجس نمیشود (۲) ولی اگر یکی از آنها قبلًا نجس بوده و انسان نداند پاک شده یا نه، چنانچه چیز پاکی (۳) به آن برسد نجس میشود.
(۱) (سیستانی:) اجتناب از آن لازم نیست، مگر در بعضی از موارد مثل آن که حالت سابقه در هر دو نجاست باشد و یا آن که با طرف دیگر هم چیز پاک دیگری با رطوبت ملاقات کند.
(۲) (گلپایگانی، خوئی، تبریزی، زنجانی، صافی، فاضل:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(۳) (بهجت:) با رطوبت..
(مکارم:) مسأله هر گاه بداند قسمتی از فرش یا لباس نجس شده امّا نمیداند کدام قسمت آن است اگر دست، به قسمتی از آن بزند نجس نمیشود، همین طور هر دو چیزی که میداند یکی از آن دو نجس شده ولی نمیداند کدام نجس است، ملاقات با یکی از آن دو سبب نجاست نمیشود.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
مطابق نظر آيت الله خامنه اي
«استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای»
پاسخ:
شک در محدوده نجاست
س۱۱. اگر بدانیم چیزی نجس است، اما ندانیم کدام قسمت چه حکمی دارد؟
ج. برای تطهیر آن باید تمام قسمتهایی که احتمال می رود که نجاست در آن قسمت باشد را تطهیر کرد.
البته تا تطهیر نشده هم اگر چیز تری با بعضی از قسمتهای آن برخورد کند، نجس نمی شود.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
منبع: استفتاء سایت هدانا از دفتر استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
🔗 لینک کوتاه