وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

استطاعت مالی زن برای حج با مهریه

زنى كه مهريه ‏اش براى مخارج حج كافى است، و آن را از شوهر خود طلبكار است،اگر شوهرش قدرت بر اداى آن دارد و مطالبه آن براى زن مفسده ‏اى ندارد، بافرض اين‏كه شوهر، نفقه و مخارج زندگى زن را مى ‏دهد، لازم است زن مهريه را مطالبه كند و به حج برود.

0

استطاعت مالی زن برای حج با مهریه

فهرست این نوشتار:

1-درباره استطاعت مالی در تکمیل نوشتار حاضر از اینجا کلیک کنید و بیشتر بخوانید.

2-درباره استطاعت بذلی در تکمیل نوشتار حاضر از اینجا کلیک کنید و بیشتر بخوانید.

لگو احکام حج و عمره

ميزان حصول استطاعت با مهريّه‏

62- زنى كه مهريه ‏اش براى مخارج حج كافى است، و آن را از شوهر خود طلبكار است،[1] اگر شوهرش قدرت بر اداى آن ندارد، زن حق مطالبه ندارد و مستطيع نيست؛ و اگر قدرت دارد و مطالبه آن براى زن مفسده ‏اى ندارد، بافرض اين‏كه شوهر، نفقه و مخارج زندگى زن را مى ‏دهد، لازم است زن مهريه را مطالبه كند و به حج برود؛ و چنانچه براى او مفسده دارد- مثل اين‏كه ممكن است به نزاع‏[2] و طلاق منجر شود- مستطيع نيست.

[1] ( 1). آية اللَّه بهجت: در صورتى كه مطالبه مهر از شوهر ناراحتى و يا مشكلاتى در زندگى ايجاد نكند وى‏ مستطيع است و مطالبه مهر منعى ندارد بلكه لازم است، ولى اگر موجب دردسر و ناراحتى براى وى شود و يا مراجعه به حاكم باعث منقصت شأن او گردد مطالبه لازم نيست.
[2] ( 2). آية اللَّه تبريزى: اگرمطالبه مهريّه موجب ناراحتى‏ هايى شود كه زن در زندگى‏ اش به حرج و مشقّت‏ بيفتد، حج بر او واجب نيست.

آية اللَّه خويى: يعنى مطالبه بر او حرجى يا در آن خوف ضرر باشد. حج بر او واجب نيست.

آية اللَّه سيستانى: اگر به حدّى باشد كه براى زن تحمّلش مشكل باشد.

آية اللَّه گلپايگانى: مجرّد طلاق باعث عدم وجوب حج نيست. بله اگر صرف مهريه در حج موجب شود كه زندگى او مختلّ شود حج بر او واجب نيست.( مجمع المسائل، ج 1، مسأله 33).

آية اللَّه مكارم: حتى اگر منجرّ به طلاق نشود ولى مشكلات مهمّى در زندگى او حاصل گردد حج لازم نيست.

 

وعده و مهر قراردادن حج‏

64- اگر به حج بردن همسر، به عنوان مهريه قرار داده شده باشد،[1] زوج بايد به آن عمل‏ كند؛ ولى اگر صِرف وعده بوده،[2] اداى آن‏[3] لازم نيست.

[1] ( 4). آية اللَّه مكارم: يا شرط ضمن العقد بوده است.
[2] ( 1). آية اللَّه بهجت: تنها وعده سفر موجب استطاعت نمى ‏شود ولى بر مرد لازم است كه به وعده خود وفا كند، اگر هنگام عقد ازدواج به او وعده داده است.( مناسك، ص 161، س 4).

آية اللَّه سيستانى: به احتياط واجب بايد به آن وفا كند.

آية اللَّه تبريزى، آية اللَّه خويى، آية اللَّه فاضل: اگر شرط ضمن العقد باشد، وفا واجب است و در غير آن، تخلف از وعده كراهت شديده دارد.
[3] ( 2). آية اللَّه مكارم: ولى بدون شك عمل به آن مستحب مؤكد است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

حتما بخوانيد

ویژه نامه احکام حج و عمره

ویژه نامه احکام جامع سایت هدانا     

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.